Als je betere controle wilt in de groep, thuis of in de klas, en moeite hebt met consequent zijn, ben je niet alleen. Vind je het lastig om altijd consequent te zijn? Voelt streng zijn niet helemaal natuurlijk voor je? Ben je op zoek naar meer overwicht in de klas? In deze blog deel ik handige tips die mij helpen om meer grip te krijgen.
Wees duidelijk & concreet
Beschrijf duidelijk wat je wel én vooral wat je niet wilt dat er gebeurt. Laat zien dat jij de baas bent. Wees duidelijk en gebruik woorden die horen bij de leeftijd van de kinderen. Ik zal een klein voorbeeld noemen: “Ga is goed zitten.” Dit is voor jou duidelijk, want jij hebt een beeld wat je ‘Goed’ vind, maar sta erbij stil dat kinderen dit niet (altijd) weten. Hoe moeten ze weten wat goed zitten is ? Beschrijf wat je verwacht dat het kind doet bijvoorbeeld: “Rug tegen de leuning en voeten naar beneden”. Mocht het kind niet luisteren dan kun je eventueel je zin nog een keer herhalen, maar dan met de naam van het kind ervoor.
Word niet boos
Naast duidelijk blijven is het ook belangrijk dat je niet boos word. Blijf rustig en leg duidelijk uit wat je verwacht eventueel met de herhaling met de naam van het kind. Wanneer een kind alsnog niet luistert kun je altijd uitleggen wat de consequentie is als het nogmaals niet luistert. Voer de consequentie ook daadwerkelijk uit en geef niet keer op keer een nieuwe kans anders zullen kinderen van die kansen gebruik gaan maken.
Gebruik “Ik” in je gesprek. Doet een kind iets wat je niet wilt zeg dan niet: “Hou eens op met dat gedraai. Je verstoort de activiteit.” Maar zeg bijvoorbeeld: “Ik heb last van je gedraai. Zo raak ik mijn verhaal kwijt.”
Maak er een gewoonte van
Als kinderen duidelijkheid en routine scheelt het al een hoop voor jouw overwicht op de groep en blijft het voor iedereen leuk. Reageer hetzelfde als er een situatie is die je niet wilt zien. Bij ons op de Buitenschoolse opvang hebben we afgesproken dat kinderen 3 waarschuwingen krijgen. Krijgen ze een 4de waarschuwing dan krijgen ze een time-out. Dit is meestal een rustige activiteit aan tafel, zonder andere kinderen.
Natuurlijk kun je ze het ook telkens opnieuw laten proberen wanneer het ‘kleine’ dingen zijn die mis gaan. Rent er een kind op een plek waar ze niet mogen rennen laat ze dan teruglopen naar de plek vanaf waar het fout ging. Als ze vanaf deze plek gewoon lopen is het goed en kunnen ze doorlopen naar waar ze naartoe wilden. “Dat ging niet helemaal goed. Loop maar terug en laat mij maar zien hoe het wel moet.” Op deze manier heeft het kind door wat er mis ging en zullen ze de volgende keer er waarschijnlijk wel aan denken.
Toon overwicht
Nu denk je vast. Ja Joanne… Maar dat is juist waarom ik deze blog lees. ‘Ik wil meer overwicht’. Maar wanneer je laat zien dat je de situatie in de hand hebt en zelfverzekerd overkomt zal er beter geluisterd worden.
Blijf dus rustig en redelijk. Ga niet op één plek zitten maar loop rond. Laat zien dat je betrokken bent wat er allemaal in de ruimte gebeurd. Zo zie je ook als het ‘fout’ gaat. Dit moment betekent niet gelijk dat je straf uit moet delen. Wees duidelijk en onderneem eerst stappen door te waarschuwen.
Je kunt bijvoorbeeld de onderstaande stappen gebruiken, maar de stap waar je begint is natuurlijk afhankelijk van wat er aan de hand is. Veiligheid gaat uiteraard voorop.
- Negeer het gedrag de eerste keer.
- Doet het kind het een tweede maal ? Kijk het kind dan aan terwijl je doorgaat met je verhaal of activiteit.
- Bij de derde herhaling kijk je het kind aan terwijl je een stilte laat vallen in je verhaal of leg je activiteit even stil.
- Wanneer het kind de actie voor de vierde keer herhaalt, noem je de naam van het kind terwijl je doorgaat met je activiteit of je verhaal.
- Doet het kind het nog een vijfde maal vertel het kind waarom je het gedrag storend vindt en geef een waarschuwing
- Zet het kind op een andere plek of uit de situatie waar het kind bezig is wanneer het zich nog een zesde keer voordoet.
- Bij een zevende keer moet het wel duidelijk kunnen zijn voor het kind. Nu kun je ervoor kiezen om het kind buiten de groep/klas te zetten of, afhankelijk van de leeftijd, na laten blijven of straf(werk) geven.
Veel mensen zetten al snel de laatste 2 stappen in, maar door eerst rustig te reageren kun je vaak voorkomen dat het uit de hand loopt en vaker zal gebeuren. Straf lost lang niet altijd iets op.
Regels of afspraken ?
Wees niet te enthousiast met het maken van regels. Zet alleen regels vast voor gebeurtenissen die je echt niet wilt zien, zoals schelden, elkaar uitlachen of elkaar pijn doen. Laat de kinderen weten wat jij belangrijk vind.
Laat de kinderen daarna nadenken wat zij zelf belangrijk vinden. Maak over deze dingen afspraken en stuur hier ook in. Door de kinderen hierbij te betrekken en samen afspraken te maken maak je de afspraken eigen bij het kind. Wanneer iets dan toch mis gaat dan kun je hem of haar aanspreken op de afspraak die jullie gemaakt hebben. “We hadden toch een afspraak hierover ? Hoe komt het dat het dan toch mis ging ?” Dit geeft de kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel aangezien het ‘hun eigen afspraken’ zijn.
Ken zelf ook je regels en afspraken en hanteer ze consequent zodat je niet “dreigt” terwijl je de dreigementen niet kunt of wilt waarmaken.
Bereid je voor
Ik merk dat als ik vlak voordat we een activiteit gaan doen de activiteit nog moet klaarleggen of zelfs moet bedenken dat de groep dan onrustig wordt. Zorg dat je duidelijk weet wat je wilt gaan doen en dat je het voorbereid hebt. Natuurlijk kan het altijd iets afwijken van je planning, maar je moet niet de hele activiteit nog moeten bedenken. Op deze manier bewaar je de rust. Daarnaast geeft het jezelf ook meer zelfvertrouwen wanneer je weet wat je gaat doen. Op deze manier kun je je bezig houden met duidelijk en consequent zijn zonder dat je nog bezig hoeft te zijn met de activiteit.
Je eigen stijl
Natuurlijk heb jij je eigen stijl van lesgeven, activiteiten begeleiden of kinderen leiden. Begin jij het liefst met een lied of muziekje, een grap, klappen in je handen, een kuch of haak je in op iets wat net gebeurd is ? Doe lekker wat er bij je past. Door het eigen te houden zal je ook meer zelfvertrouwen hebben en automatisch zal dit ook te zien zijn in je lichaamstaal. Natuurlijk moet je je eigen stijl wel ontdekken door te ervaren wat wel en wat niet werkt.
Wees consequent
Vergeet zelf je afspraken niet. Wanneer één kind de regel overtreed kan het in veel gevallen niet zoveel kwaad, maar wanneer een ander ziet dat het ‘kan’ dan zal die vaak volgen in het gedrag. Als je bijvoorbeeld een kind toelaat om te gillen zal de rest al snel meegaan gillen. En wanneer iedereen gilt is het veel lastiger om ze stil te krijgen als wanneer je één kind vertelt dat hij niet mag gillen. Laat je afspraken niet verwateren en maak het bespreekbaar wanneer het toch mis gaat en er een afspraak niet word nagekomen.
Neem afstand
Voorkom dat je te populair bij de kinderen wilt zijn. Als kinderen je leuk vinden komen ze vanzelf echt wel naar je toe. Kinderen willen een sterke leider, want dat biedt ze structuur, duidelijkheid en veiligheid. Denk hierbij niet aan een ‘strenge’ leider, want om een sterke leider te zijn hoef je niet streng te zijn. Maar je moet wel weten wanneer je streng moet zijn wanneer het nodig is.
Wanneer je als gelijke wordt gezien door kinderen zullen ze je ook zo behandelen. Je verliest dan je invloed. Vrienden worden uitgedaagd en als kinderen jou als “vriend” zien dan zullen ze jou dus ook uit gaan dagen. Wees een mentor en een rolmodel die aardig is, maar ook streng optreedt wanneer het nodig is.
Houd de kinderen bezig
Zorg dat je kinderen bezig zijn. Natuurlijk hoef je er zelf niet continue bij te zijn, maar laat de kinderen niet “vrij spelen” en al het speelgoed maar uit de kast trekken. Geef de kinderen een duidelijke opdracht waaruit ze mogen kiezen en laat ze niet ronddwalen. Op dit moment komt namelijk vaak de onrust en/of rommel.
Natuurlijk hoeft het niet altijd een opdracht te zijn wat betreft een werkje, maar je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Je mag nu even spelen. Wil je met de auto’s of met de blokken spelen ?”. Vaak weet je wel wat de kinderen leuk vinden, dus kun je ze hieruit laten kiezen. Op deze manier kun je ze ook weer wijzen op de activiteit die ze gingen doen wanneer ze afgeleid raken en/of iets anders gaan doen.
Gebeurtenissen bespreken
Leef mee met de kinderen. Is er een familielid van een kind ziek of misschien zelfs overleden, was er buiten een valpartij geweest of een ruzie die buiten was geweest. Neem even de tijd. Zorg wel dat je duidelijk maakt aan de kinderen wanneer de gesprekken over het onderwerp weer klaar zijn. Zet bijvoorbeeld een wekker of spreek af dat als je klaar bent met je les of activiteit dat je weer verder gaat.
Biedt naast duidelijkheid ook veiligheid. Op deze manier krijgen de kinderen respect voor je en is voor de kinderen de situatie vaak weer even uit de lucht en zijn ze wellicht opgelucht dat het uitgesproken is.
Oefenen, oefenen, oefenen…
Als laatste wil ik er graag nog even bij zeggen dat het niet van de ene op de andere dag komt. Natuurlijk kost het tijd en moet je ervaring op doen. Want wat voor jouw collega of partner werkt, hoeft voor jou niet te werken. Daarnaast is ook elke dag anders en zullen er vast ook dagen tussen zitten die minder gaan. Geloof mij, dat heb ik ook en dan kan ik ook flink balen.
Wat is voor jou een tip die jouw overwicht op een groep, in de klas of thuis heeft verbeterd ? Laat het weten in de reacties !
Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.
Nieuwste producten
Mijn laatste blogs
Genieten op de grachten van Amsterdam!
Woensdag was een dag om niet snel te vergeten. Uitgenodigd door Marguerita van Unicorn Experience, stapte ik aan boord van de de Amsterdam Flowerboat voor een onvergetelijke tocht door de prachtige grachten van Amsterdam. Het was een ervaring die mijn verwachtingen...
Zomerse gezonde milkshake recepten
Kinderen houden van milkshakes, maar al die suikers erin maakt het niet bepaald een “gezonde” lekkernij. Met deze gezonde recepten kunnen ze genieten van een voedzame lekkernij. Perfect voor de BSO of het kinderdagverblijf in de (zomer)vakantie, maar ook leuk om thuis te proberen!
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie
Vakantie! Eindelijk tijd om met het hele gezin te genieten van een welverdiende vakantie. Terwijl je volop geniet wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je huis veilig achterblijft. Met deze tips zorg je ervoor!
Zo maak je een leuke en leerzame motoriekbak
Met een voelbak heb je gegarandeerd uren speelplezier. En hiermee oefent een kindje ook nog eens de fijne motoriek! Leuk voor ieder kind!
Een vakantie op de camping voor het hele gezin
Plan je volgende campingvakantie moeiteloos met handige tips over bestemmingen, accommodaties en faciliteiten.
Als thuis niet veilig is…
Het gaat in deze blog over een minder leuk onderwerp. Maar naar mijn mening super belangrijk om te delen! Want wat als thuis niet veilig is..
De zware rugzak
“De zware rugzak” behandelt rouw op een toegankelijke manier. Geschikt voor kinderen en volwassenen. Je leest hier mijn mening over het boek.
Activiteiten voor kinderen over emoties
Ontdek inspirerende activiteiten over emoties voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, van boeken lezen tot knutselen!
8 kerstcadeaus voor kinderen
In deze blog vind je 8 ideeën om als kerstcadeau te geven met kinderen. Laat jouw leuke cadeau ideeën weten in de reacties!
0 reacties