Header - Sociaal-emotionele ontwikkeling
Boeken (voor)lezen over emoties

Welk ontwikkelingsgebied stimuleren we met deze activiteit?
Naast dat het lezen van boeken goed is voor de taal- en spraakontwikkeling, is het ook goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind.

Wat heb je nodig?

In een groot deel van de kinderboeken staan emoties of één bepaalde emotie centraal. Door hierover (voor) te lezen leert een kind de emoties te benoemen, te herkennen en te begrijpen. Daarnaast kunnen ze ook leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en kan een boek het een opening zijn tot gesprek. Ze leren emoties verwerken en leren ze om met emoties van anderen om te gaan.

 

Spelen met poppen

Welk ontwikkelingsgebied stimuleren we met deze activiteit?
Naast dat het spelen met de poppetjes goed is voor de taal- en spraakontwikkeling, is het ook goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind.

Wat heb je nodig?

  • Poppetjes

Enige tijd terug bestelde ik deze gave handgemaakte peggdolls via Instagram. Ik kwam er helaas achter dat ze ondertussen is gestopt, maar er zijn vele andere creatievelingen op Instagram die deze poppetjes maken. Met deze figuurtjes, of andere speeltjes natuurlijk, kunnen kinderen verhalen verzinnen of gewoon vrij spelen. Je kunt ze aanmoedigen om de gevoelens van de figuurtjes na te doen. Barbies of andere soorten poppen werken hier ook prima voor. Door gevoelens in het spel te betrekken, leren kinderen op een speelse manier hoe ze met emoties kunnen omgaan en hoe ze die kunnen benoemen.

 

Samen peggdolls maken

Welk ontwikkelingsgebied stimuleren we met deze activiteit?
Deze activiteit is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. MEt deze activiteit leren kinderen emoties herkennen.

Wat heb je nodig?

  • Houten poppetjes
  • Acrylverf in kleuren naar keuze
  • Acrylvernis (zo blijft de verf beter zitten)

Natuurlijk kun je naast het spellen met de peggdolls ook zelf deze houten poppetjes versieren. Bedenk samen welke emotie jullie willen maken. Moet het poppetje blij kijken? Of moet het poppetje juist een beetje huilen?

Liedjes om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren
Er zijn veel versjes en liedjes waarin er wordt gesproken of gezongen over emoties. Bewust, maar ook vaak onbewust. Je hoeft maar te zoeken op google of te kijken op YouTube. Zo heb ik een afspeellijst gemaakt met een aantal liedjes over de sociaal-emotionele ontwikkeling:

Klik hier om naar de afspeellijst te gaan op YouTube.

 

Heyhoi! Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn inspiratie pagina! Uiteraard is dit nog maar een klein deel van mijn inspiratie, dus stuur gerust een berichtje op instagram als je op zoek bent naar een specifieke activiteit!

Liefs Joanne

Neem een kijkje in de downloadshop voor meer activiteiten over de sociaal-emotionele ontwikkeling !