Het is weer tijd voor Sinterklaas activiteiten. Op de Buitenschoolse opvang vinden de kinderen het superleuk om spelletjes en activiteiten te doen. Pepernoten bakken is natuurlijk één van de klassieke activiteiten, maar in deze blog deel ik een aantal andere geweldige Sinterklaasactiviteiten die je kunt organiseren op de BSO.

Het fluisterpietje

Als je “Ik hou van Holland” kijkt of hebt gekeken ken je het spel wel. Je begint met een verhaal en die wordt doorvertelt (al fluisterend) van de eerste persoon naar de persoon naast hem of haar. Die persoon vertelt het verhaal weer door aan zijn buurman of buurvrouw en zo gaat het door tot het einde van de kring.

Is het verhaal aan het einde van de kring nog steeds hetzelfde of is het gaande weg aangepast? Je kunt het niveau aanpassen door het verhaal langer of korter te maken.

Een paar voorbeelden van verhalen:

“Piet is tijdens het vullen van de rode schoenen door het dak gezakt van lange Jan.”

“Sinterklaas heeft vandaag een vrije dag genomen. Hij gaat met Ozosnel wandelen door het grote Bos.”
“Hoofdpiet wilt dit jaar niet mee naar Nederland. Hij wil geen cadeautjes rondbrengen. Piet blijft liever in Spanje dit jaar.”
Sinterklaas activiteiten voor de Buitenschoolse opvang - Fluisterpietje

Niet zomaar pepernoten bakken

Ga eens voor iets anders dan het maken van pepernoten. Je kunt er namelijk ook voor kiezen dat je bakt met pepernoten. Zo zijn er een hoop recepten online te vinden waarin pepernoten verwerkt zijn.

Denk hierbij aan:

Bouwen voor Sinterklaas

Bouwen met speelgoed is altijd een succes. Overweeg om Kapla, Lego, Connetix, houten blokjes of Clics te gebruiken om samen een stoomboot of Pietenhuis te bouwen. Hieronder heb ik een aantal voorbeeld sets gezet waarmee je dit zou kunnen doen. Ook leuk als cadeautje voor in de zak 😉

Maak je eigen schoentje

Natuurlijk hoort een schoen er helemaal bij! Ga aan de slag met het maken van je eigen schoen door een oude schoen te pimpen of vouw er een van papier. Je kunt de schoenen met van alles mooi maken. Denk aan stickers, stukjes papier, stickers, glitters, pompons of wiebeloogjes. De schoenen kunnen versierd worden naar eigen interesses van de kinderen. Wie weet kun je hem daarna wel samen zetten 😉

Samen aftellen

Tegenwoordig zijn er een hoop aftelkalenders die je voor een klein prijsje of zelfs gratis kunt downloaden

Jutezakje leggen

Je kent het spelletje zakdoekje leggen vast en zeker wel. Dit is de Sinterklaas variant erbij. Er is één jutezak(je) en die wordt

Alle kinderen gaan in een kring zitten. Een kind loopt rond de kring met het jutezakje in zijn hand. De kinderen in de kring zingen “jutezakje leggen, niemand zeggen”. Alle kinderen hebben hun ogen dicht zodat ze niet kunnen zien waar het jutezakje wordt neergelegd. Op een willekeurig moment mag deze worden neergelegd achter of voor een kind dat in de kring zit.

Aan het eind van het liedje zing je “Kijk voor je, kijk achter je. Wie hem heeft die mag me pakken”. De kinderen mogen nu hun ogen open doen en achter zich kijken. Het kind waarachter de jutezak ligt staat op en probeert de jutezaklegger zo snel mogelijk te tikken vóórdat hij of zij op de plek zit waar het kind eerst zat.

Jutezakje leggen, niemand zeggen.

Ik heb de hele nacht gewaakt.

Twee paar cadeautjes heb ik afgemaakt.

Een van stof en Een van leer.

Hier leg ik mijn Jutezakje neer.

 

Kijk voor je…

Kijk achter je…

Wie hem vindt, die mag me pakken.

Sinterklaas activiteiten voor de Buitenschoolse opvang - Bouwen

Pepernoten tikkertje

Bij deze variant van tikkertje is er een tikker en een verlosser. De tikker probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken. Als je getikt bent moet je met je mond open staan. Wanneer de verlosser een pepernoot in je mond stopt, ben je weer vrij.

Sinterklaas knutsel

Een knutsel hoort er natuurlijk ook bij. Denk bijvoorbeeld aan samen een pietenmuts of mijter maken. Of maak een masker van Piet of Sinterklaas.

Sinterklaas activiteiten voor de Buitenschoolse opvang - Knutselen

Een creatief verlanglijstje maken

Dit blijft een leuke activiteit voor alle leeftijden. Pak een groot vel A3 papier, een stapel speelgoedboeken of reclamefolders. Trek alle knutselspullen uit de kast en maak er een prachtig lijstje van.

Deze activiteiten zullen de kinderen tussen 4 en 12 jaar zeker veel plezier bezorgen tijdens de Sinterklaastijd. Veel plezier met het organiseren van deze geweldige Sinterklaasvieringen op de BSO!

Wat doe jij graag met kinderen tussen de 4 en 12 jaar tijdens de Sinterklaastijd?

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste producten

Mijn laatste blogs