Als we het hebben over de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind dan hebben we het over de ontwikkeling, de persoonlijkheid van een kind en de omgang met anderen. Maar waarom is het nu zo belangrijk om deze ontwikkeling te stimuleren?

De sociale en emotionele ontwikkeling zijn sterk met elkaar verbonden. In dit ontwikkelingsgebied gaat het er om dat een kind lekker in zijn of haar vel zit. Maar ook over het leren uiten én herkennen van emoties en dat hij steeds een beetje beter in staat is om (waardevolle) relaties aan te gaan. Dit is belangrijk om goed te kunnen leren en functioneren.

Sociaal contact met leeftijdsgenoten speelt tijdens deze ontwikkeling een grote rol. Zo ontwikkelen ze een eigen identiteit, inlevingsvermogen en zelfvertrouwen. Als laatste maken ze hierdoor ook normen en waarden eigen.

Hoofdafbeelding | Activiteiten om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren - Hand in hand zussen

Wat is de sociaal-emotionele ontwikkeling?

Je kunt de ontwikkeling van een kind onderverdelen in 4 ontwikkelingsgebieden. Namelijk; cognitief, spraak en taal, motoriek en sociaal-emotioneel. ​De sociaal-emotionele ontwikkeling gaat om het ontwikkelen van een eigen persoonlijkheid en het leren omgaan met andere mensen. Leren omgaan met deze sociale en emotionele vaardigheden is voor de toekomst van een kind erg belangrijk. Deze ontwikkeling is verweven in de andere 3 ontwikkelingsgebieden. Hierdoor is het een belangrijke ontwikkeling om ervoor te zorgen dat een kind kan functioneren in de maatschappij waarin hij of zij leeft.

Leren omgaan met emoties

De sociaal-emotionele ontwikkeling kun je delen in twee ontwikkelingen. De emotionele ontwikkeling is hier een van. Hierbij kan een kind leren omgaan met de gevoelens van zichzelf, maar ook de gevoelens van anderen leren begrijpen. Daardoor kunnen ze beter om leren gaan de gevoelens van een ander en hierop inspelen. Zo kun je denken aan emoties zoals; blijdschap, verrassing, angst, verdriet en woede.

Wist je dat structurele aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling mogelijk gedrags- en emotionele problemen kan doen voorkomen?

Relaties opbouwen

Het tweede gedeelte van de sociaal-emotionele ontwikkeling is de sociale ontwikkeling. Hierbij krijgt een kind begrip voor andere mensen en ontwikkelt het positief gedrag én vaardigheden tegenover andere kinderen en volwassenen. Ook gaat het om de kennis van omgangsregels en over de relaties tussen het kind en andere mensen.

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze gericht raken op andere mensen. Ze zoeken meer contact, maar vinden het ook steeds belangrijker wat anderen van hen vinden. Daarom is het belangrijk om kinderen goede complimenten te geven, te laten zien dat ze er mogen zijn en het belangrijkste is dat je blijft communiceren met je kind. Voor een kind is de meest belangrijke relatie die met zijn of haar ouders of verzorgers.

Hoofdafbeelding | Activiteiten om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren - Peggdoll emotie poppetje

Eigen persoonlijkheid

In de sociaal-emotionele ontwikkeling staat ook de eigen persoonlijkheid van een kind centraal. Door te leren over emoties en te leren omgaan met anderen leert een kind ook zichzelf kennen. Want wat vindt hij eigenlijk prettig? Welke emoties ervaart hij zelf en welke invloed heeft dit op anderen?

Zelfbeeld

De reacties en emoties van anderen kunnen van invloed zijn op het zelfbeeld van jouw kind. Door bevestiging en waardering te krijgen zullen kinderen positief over zichzelf leren denken. Op deze manier kun je ondersteunen in het vergroten van het zelfbeeld van uw kind. Natuurlijk is het voor kinderen ook fijn om deze positieve reacties te ontvangen van leeftijdsgenoten. Ook dit helpt het kind naar een meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

De sociaal-emotionele ontwikkeling is dus van grote invloed op het functioneren van een kind in de maatschappij. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan deze ontwikkeling van een kind.

Wist jij wat de sociaal-emotionele ontwikkeling is?

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste producten

Mijn laatste blogs